Ex-BRC Spieler für Irland

Interview mit Bryan Mollen

02.06.2017 | Autor: Gösta Schuster

Am diesem Wochenende startet die Siebener-Rugby Europameisterschaft (Grand Prix Series). Mit dabei Bryan Mollen, der ein Teil seiner Rugby-Jugendzeit beim BRC verbrachte.
Mittlerweile studiert Bryan an der renommierten irischen Universität Trinity College Dublin und spielt dort in der Unimannschaft zusammen mit dem deutschen 7er Nationalspieler Sebastian Fromm.
Im April diesen Jahres sorgte er das erste Mal für größeres Aufsehen als er für die irische Studentenauswahl gegen die von England spielte und mit 23 beigetragenen Punkten Topscorer der Partie wurde. So war es für Insider vielleicht gar nicht so überraschend als Bryan im Mai zunächst für den erweiterten Kader aus 31 Spielern nominiert wurde.
Letztendlich schaffte er es in den finalen Grand Prix Kader mit dem er am vergangenen Wochenende bereits die Amsterdam Sevens bestritt.

Wir haben den anstehenden Grand Prix genutzt um Bryan einige Fragen zu seiner Karriere in Irland und seiner Zeit beim BRC zu stellen.

Bryan, how did the tournament in Amsterdam go for you last weekend?

The tournament went well for us. We unfortunately lost to China on the Saturday and therefore on the Sunday we had to compete in the second tier of the tournament. We performed really well on sunday and won the trophy competition but it was a shame we weren’t in the top division, because we felt we should be competing on that level.

How did your sudden nomination to the irish squad happen?

I got put forward by my Trinity coach (my club) to begin the trainings back in November and things went really well and i got to show my ability and after a while got given an opportunity at tournaments and got to go to Amsterdam with the squad.

Are you looking forward to play Germany at GPS in Moscow?

Yeah everyone is really looking forward to playing all the teams in the GPS. It’s our first year in the GPS and we really look forward to playing against the top teams in Europe in a tournament and our goals are to try to qualify for the world series by doing well in GPS and qualifying for the qualification tournament in Hong Kong, like Germany did last year when they unfortunately lost in the final to Spain.

If I get the opportunity to play Germany I look forward to playing my trinity club mate Sebastian Fromm who plays for the German 7’s.

It will be good to see how Ireland goes this weekend in Moscow, hopefully things go well.

What are your plans for the future regarding the opportunity to play on a professional level?

My future plans for rugby are just to keep doing what I’m doing, just keep putting my name forward with my club and with the sevens and hopefully something comes from that. But I’m just enjoying my rugby and I look forward to keep playing and we shall see what happens in the future.

How would you say your german language skills are?

My german I would say is not the best any more, I can still speak a little but not so much. But having said that it wasn’t exactly great when I played with BRC.

What do you remember most of your time with the BRC?

I have many memories with BRC, lots of travelling around Germany playing in lots of different tournaments, and playing against the best clubs all around the country like Heidelberg and others. We used to always compete to win those underage tournaments and we always did very well and if I remember correctly winning quite a few of them. We had a very strong team always and I enjoyed playing in the centre or at full back.

I have great memories playing against our berlin rivals RK03 and winning those matches which always meant so much for us in BRC

I made some great friends at BRC and the group was a great group to play with.

Maybe some day ill come back for a few games again if they will have me.

Thank you for the interview and the BRC family wishes Bryan the best of luck for his future and the Grand Prix Series. Hopefully we'll see you in a BRC jersey again!

(Bryan sitzt in der ersten Reihe mit Kopfschutz)